Gergi Tavan sektörü, fiyatlar ve kalite bilinci.
Türkiye’deki projelendirme süreçlerinin zaman bakımından darlığı, müşterinin, tasarım ve konsept üretme süreçlerinde özensiz istekleri tasarımcının hazır çözümlere başvurmasına neden oluyor. Tasarlanan yapı, mekân, ürün “tasarım kaygıları” içinde değil, “müşteri kaygıları” çerçevesinde şekilleniyor. İç mimarlığın ve kendi çevresinde oluşan yapı malzemeleri sektörünün geliştiği günümüzde mimarların ve iç mimarların tasarımlarında kullanabilecekleri materyaller de arttı. Ürün çeşitliliği arttığı için malzemelere biçilen roller de kalıplaşmaya başladı.
Türkiye’deki tasarım ve uygulama dünyasında gergi tavan sisteminin kalıplaşmış bir yolculuğu var. Gergi tavan denilince akla gelen standartlaşmış tasarım ve uygulamalar, malzemenin tasarım çeşitliliğini kısıtlıyor. Türkiye piyasasında sadece “aydınlatma” ürünü olarak algılanan gergi tavan sisteminin tasarım malzemesi olarak kullanılması pek yaygın değil. Mevcut uygulamalardaki kaygıyı tetikleyen ilk unsur ürünün dekoratif yapısından kaynaklı görsel etki oluyor. Ana tasarım anlayışı “Dekoratif ürün” olmayan gergi tavan sisteminin, Türkiye’de “Esnek tasarım yaklaşımlarına çözüm olan ürün” olma yolunda evrilmesi gerekiyor. Hazır reçetelerle yapılan tasarım yaklaşımları, yaratılmaya çalışılan mekânın ömrünü belirliyor. Hızlı tüketim artık hayatın her alanına yayılmış durumda. Trend kavramı da ürünlere yerleşmeye başladı. Trend malzemeler tasarlanmış ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Gergi tavan sistemlerinin piyasadaki “tasarlanmış” ezberlerinden çıkıp “tasarlanabilir” oluşunun kavranması ve trend kavramından sıyrılıp malzemenin çözüm sağlayabilen tarafının ön planda olması gerek.
Minimum fiyat ile maksimum performans almaya çalışmak bir yerde kaliteden ödün vermek anlamına geliyor. İç mekân uygulamalarında kullanılan düşük kalite ürünler hem ürünün ömrünü hem de insan sağlığını etkiliyor. Yapısı gereği kalitesinin son kullanıcı tarafından algılanamadığı bir ürün olan gergi tavan sistemlerinin merdiven altı ürünler ve uygulamalarla insan sağlığını tehlikeye atar bir duruma geldi. Piyasada karşılaşılan ilk kriter çoğu zaman “uygun fiyat” oluyor. Düşük kalite ve gerekli prosesleri tam uygulanmadan üretilmiş PVC membranlar, “Trend” ürün akımından etkilenmiş insanların, ürünün “sağlıklı fiyat” sınırlarının altındaki fiyatlara evlerine yaptırdıkları uygulamalarla piyasada yerini almış durumda. Performans ve sağlık kriterlerinin ön planda tutulması bu ürünün olmazsa olmazı konumunda. Fiyatları m2 de 30 – 70 euro arasında değişen membranları piyasada 10 euro ya da bulmak mümkün hale geldi.
Dünyada aydınlatma sektörüyle paralel ilerleyen gergi tavan sektörü teknolojik gelişmelerle beraber Türkiye’deki ezberlerden bağımsız kendi inovasyonunu oluşturuyor. Tasarımcıların kreatif yönlerini sergileyebildikleri tasarım zeminini sağlıyor. Gergi tavan sistemler mekanların acil ihtiyaçlar listesinin başında olmasa bile sağladığı esnek tasarım imkanı ile tasarımcıların belirledikleri konseptler dahilinde başvurulan ürünler listesinde yükseklerde yer alıyor. Tasarım kaygılarının olduğu her ortamda kendini iyi bir çözüm ortağı olarak konumlandırabilen gergi tavan sistemler Türkiye’deki yolculuğuna çetin ama yükselen bir ivmeyle devam ediyor.