Aydınlatmanın Psikoloji Üzerindeki Etkisi
Teknolojinin sunduğu olanaklar aydınlatma tasarımcıları ve mimarların hayal gücü ile sınırlıdır. İç mekan aydınlatmalarda kullanılan gergi tavan filmleri, ledler, fiber optik gibi inovatif teknolojilerin kullanımı sosyal koşulların kalitesini yükseltmek, estetik görünüm elde etmekte ve insan psikolojisini olumlu yönde etkilemektedir.
Dünyada yaşayan tüm canlılar için fizyolojik ve davranışsal parametreler belirli bir algoritmalardan oluşur. İç mekan düzenlemelerinde ve mobilyaların tasarlanmasında, renkler, biçimler, dokular ve aydınlatma gibi unsurlar sayesinde çok farklı atmosferler yaratılabilmektedir. Yapılan araştırmalar, gözlerimizin sadece dünyaya açılan kapılarımız olmadığını, aynı zamanda psikolojimizi ve fizyolojimizi yakından ilgilendiren ve derinlemesine etkileyen duyu organımız olduğunu ortaya çıkarmıştır. Mekanlarda doğru aydınlatmanın yapılmaması, fazla ışığa maruz kalma, yanlış renk seçimi veya yetersiz aydınlatma sağlanması gibi durumlar insan vücudunun biyolojik saatini bozmaktadır. Biyolojik saatin bozulması ise belirli kanser türlerine karşı riskin artması başta olmak üzere, uyku düzeninin bozulması, performans düşüklüğüne, kalp-damar hastalıklarından diyabete pek çok sağlık problemine yol açmaktadır.
Uygulamış olduğumuz gergi tavan aydınlatmalarında, gergi tavan için özel imal edilmiş, 2700-3000 K gün ışığı, baskılı ürünlerde ise 6000-65000 K soğuk beyaz led aydınlatmalar kullanılmaktadır. Bu da belirsiz bir ışık kaynağından oluşan homojen aydınlatma sağlamaktadır. Doğru bir aydınlatma tasarımı insan üzerinde kendine özgü duygusal hallerini veya davranışlarını uyandırabilir. Mağaza, showroom gibi mekanlarda ürünü ön plana çıkarmak satın alma gücüne etki ederken, spor salonlarında soyunma odalarında ışığın, spor sonrası şişmiş kasların üstüne düşürerek yarattığı gölge oyunları insanı motive eder. Otel odalarında günışığını simüle eden aydınlatmalar dinlenme hissi sağlarken, hastanelerde huzurlu bir ortam yaratır. Aydınlatmalar aynı zamanda makinelerin çalıştığı ve diğer tehlikeli işlerin görüldüğü çalışma alanlarında iş kazalarını da önleyebilmektedir.
Aydınlatma mimari tasarımın yarısıdır. İnsan psikolojisi etkileri düşünülerek yapılan aydınlatma tasarımı, projelerin gerçek güzelliğini sağlayan anahtar noktadır. Mimari tasarıma uygun, en iyi dekoratif ve aydınlatma elemanı olan gergi tavanlar, hastane, restoran, yönetim binaları, çalışma alanları, showroomlar gibi tüm mekanların kullanım amacına uygun çeşitli varyasyonlar oluşturmaktadır. İnsan psikolojisine katkı sağlamanın yanı sıra insan sağlığını da ele alan gergi tavanlar, hijyenik, küf ve bakteri üretmez, yangında alev almaz gibi önemli özelliklerine de yer verilir.