Tasarımda Gergi Tavan
Teknolojinin ve bilimin üst noktalarına gelinen günümüzde, mükemmellik anlayışında da üst noktalara gelinmiştir. İnsanoğlunun bu isteği karşısında her sektörde büyük bir rekabet ortamı oluşmakta. Yapı sektöründe ise biz mimarlar yapının işlevli, fonksiyonel ve estetik açıdan tasarımında kusursuzluğu hedeflerken, oluşan iç mekanlarda da bu kusursuzluğu devam ettirmek ihtiyacındayız. Bu da bize doğru yerlerde doğru ürünlerle yapılar ve mekanlar tasarlamanın önemini tekrar hatırlatıyor. Peki iç mekandaki tasarımımızı nasıl mükemmel hale getirebiliriz? Dikkat etmemiz gereken önemli faktörler nelerdir? Gelin bunları birlikte inceleyelim.
Oluşturulan mekan kurgusu, tasarımcının işlevsellikle mekanı anlamlı, daha anlaşılır ve fonksiyonel hale getirerek biçimlenmesini sağlamaktadır. Bunlar doğrultusunda ortaya çıkan tasarım, mekan ilişkileri, konstrüksiyon, çevre faktörleri ve içerik değerleri esas alan bir kurgunun sonucudur. İç mekanda yer alan donatı elemanları dahil bütün öğelerin renk, doku, malzeme seçimlerinin yapılması ve uygulanması mekan kimliği düşünülerek yapılmış bütüncül bir tasarım anlayışının sonucu olmalıdır. Malzeme seçiminde malzemenin işleve ve mekana göre uygunluğu, kalitesi, çağdaşlığı ve sürdürülebilirliği konularına dikkat etmek gerekmektedir. Bu bakımdan aydınlatma da, mekan kurgusundaki diğer öğeler gibi, mekan kurgusunda önemli bir yere sahiptir. Aydınlatma, görsel konfor şartları göz önünde bulundurularak kullanılan mekanda boyut algısında etkili olan ve kullanılan tasarım donatılarını ön plana çıkarabilen önemli bir tasarım etmenidir. Mekanın aydınlatmasında yapılan değişimler, hacimsel büyüklük, genişlik ve mekânsal açıklık algılamalarında büyük değişikliklere neden olabilmektedirler. Mekânın genel karakteristik özelliklerini ön plana çıkarıp, vurgulayacak aydınlatma yaklaşımları, mekanları daha tanımlı hale getirmektedir. Tüm bu bağlamlar göz önünde bulundurulduğunda mekânda aydınlatmayı doğru ve insancıl halde kullanabileceğimiz ayrıca tasarım aşamasında bize çok fazla özgürlük sağlayan aynı zamanda uygulamada kusursuz sonuç veren Gergi Tavan çözümleri ön plana çıkıyor.
Gergi Tavan nedir, nasıl ve neden kullanılmalıdır sorularına gelin birlikte cevap verelim.

Gergi Tavan; metal profiller üzerine özel üretilmiş pvc esaslı kumaşların gerdirilmesiyle uygulanan, farklı dokular ve formlarda, renkli veya baskılı uygulanabilen yapı ve aydınlatma elemanıdır. Gergi Tavanlar klasik asma tavanlara göre bize birçok avantaj sağlamaktadır. Öncelikle tasarımcı yaratmak istediği mekanda özgürlüğü elde eder. Esnek, hafif, baskı yapılabilen ve estetik olan Gergi Tavan filmleri düşey düzlemlerde de uygulanabilmekte, aydınlatmada büyük ve etkin bir rol almakta, akustik özellikleriyle tasarımcıyı tatmin etmektedir. Klasik kullanılan tavan sistemleriyle birlikte incelendiğinde son derece çağdaş bir eleman olan Gergi Tavan sistemleri aynı zamanda sürdürülebilirlik açısından da çok değerlidir. %100 geri dönüştürülebilen malzemeden üretilir, yanmaz, yangını çoğaltmaz ve zehirli gaz salınımı yapmaz. Ayrıca insan sağlığı açısından da değerli olan ortamdaki havanın değerlerini bozmaz karbon monoksit salınımı yapmaz, anti bakteriyeldir ve üzerinden kir, toz tutmaz. Kullanıcı açısından da çok fazla avantajı bünyesinde barındıran Gergi Tavan sistemleri temizliğe ihtiyaç duymaz, kolay ve kısa süreli montaj sürecine sahiptir. Her anlamda çevreci olan sistem üretim aşamasından montaj aşmasına kadar çevreye minimum zararı verir. Üretiminde çok fazla kimyasal kullanılmaz, hafif ve ince olduğu için büyük depolama ve taşıma alanlarına ihtiyaç duymaz, ısı yalıtımına yardımcı olur, çok fazla donatı ve iş gücü gerektirmez, kullanımda tehlike unsurları yaratmaz çünkü çok hafiftir ve yanıcı değildir, sonucunda da ortaya çıkan iş kusursuz bir düzgünlüktedir.

Gergi Tavan sistemleri aydınlatma elamanı olarak kullanılabilir ve bu tasarımcıya tasarımında ve kullanımda avantajlar sağlar. Aydınlatma öğesi olarak da kullanılan sistemlerde kullanılan film translucent (ışık geçirgen) bir malzemedir ve ışığı %85 oranında geçirir. Genel aydınlatma elemanı olarak kullanılan bu sistemlerde son teknoloji LED aydınlatma kullanılır ve kullanıcı ihtiyacına göre renk, aydınlık düzeyi, desen seçilebilmesine olanak sağlar. Ayrıca LED sistemler çeşitli aydınlatma efektlerine olanak vermektedir, bilgisayarda kontrol edilebilir ve animasyona renklere imkan tanır.
Araştırmalar göstermiştir ki insan bedenine direkt olarak vuran noktasal ışıklar onları rahatsız hissettirmekte ve üzerlerinde psikolojik bir baskı ve gerginlik oluşturmaktadır. İnsanda psikolojik yan etkiler yaratan yanlış ışık ve aydınlatma biçimleri ayrıca fiziksel olarak da göz kuruluğu, baş ağrısı gibi durumlara neden olabilmektedir. Dolayısıyla halojen ve spot aydınlatmaların sadece vurgulanmak istenen yerler var ise harici kullanılması gerekmektedir, genel aydınlatma için uygun değildir. LED’li Gergi Tavan sistemleri ışığı doğada bulunduğu hale en yakın şekilde iç mekana taşır. Güneş ışınları nasıl ki atmosferden difüze bir şekilde bize yayılarak ulaşıyorsa bu sistemde de Gergi Tavan havuzu ışıkla dolar, dağılır ve difüze olarak homojen bir biçimde aydınlatma sağlar. Ayrıca aydınlatma ile renk arasındaki bağlantı da bu sistemlerde yönetilebilir durumdadır. Işık kaynaklarının renk üzerindeki etkisi renksel geriverim endeksi (CRI) ve renk sıcaklığı değerleri ile belirtilebilmektedir. Renksel geriverim endeksi, ışık kaynağının objenin renklerini gerçeğe yakın olarak yansıtması olarak tanımlanmaktadır. Günlük kullanımda CRI değeri %80 olan aydınlatmaları tercih etmemiz gerekirken ticari hedefi olan iç mekanlarda bu oran %90 olarak tercih edilmelidir. Bunu elde edebileceğimiz en verimli sistem ise bu durumda Gergi Tavan sitemleri olarak karşımıza çıkar.
Klasik tavan ihtiyacı ya da aydınlatma dışında Gergi Tavan sistemleri dekoratif olarak da oldukça cazibeli bir durumda. Geometrik eğrisel ya da üç boyutlu amorf veya farklı formlarda imal edilebilen, duvarlarda ya da armatürlerde kullanılabilen sistem tasarımda büyük yeniliklere ve estetik bağlamda güzelliğe olanak sağlıyor. Ayna seçeneğiyle düşey ya da yatay düzlemde iç mekanda çok köklü ve etkileyici imkanlar sunarken, armatürlerde de üretimi çeşitli fiziksel şartlarla (ağırlık, can güvenliği, montaj detayı) mümkün olmayan tasarımlara kapı aralıyor.
Sonuç olarak gergi sitemler çevreci duruşları, mükemmele yakın son halleri, insan sağlığı ve konforu açısından ve tasarımda sunduğu özgürlükler bakımından son derece akli ve çağdaş bir sitem olarak akıllarda yer etmeye ve hızla yapı pazarında büyüme devam ediyor.