Fotoğrafçılık, fotoğraf sanatı ve Gergi Tavan
Görmenin temeli ışıktır. Nesneleri ancak onların üzerinden yansıyan ışık sayesinde görebiliriz. Işıksızlık görmeyi ve dolayısıyla fotoğrafı da imkansız kılar. Pek çok insan güzel fotoğrafın ancak profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilebileceğini düşünürler. Kısmen doğru ancak eksik bir görüştür bu. Fotoğraf eğitimi almış bir kişi ışığı tanır, ışığı izler ve gerektiğinde ışığı hapseder. Işık fotoğrafın tekniğini ve estetiğini oluşturur.
Işık bilimsel olarak ikiye ayrılır: Doğal ışık ve yapay ışık. Dolayısıyla fotoğrafçılıkta da ışık bu iki grupta incelenir. Bir fotoğrafçının ilk tercihi elbette ki doğal ışık olacaktır. Yapay ışık ancak doğal ışığın eksik kaldığı yerlerde bir güçlendirici veya etki oluşturucu olarak kullanılır.
Pek çok doğa fotoğrafçısı, en iyi fotoğraflarını ilkbahar veya sonbahar aylarında çekmişlerdir. Doğa fotoğrafçılığı için bu mevsimler fotoğraf mevsimi olarak adlandırılır. Bunun en önemli sebebi renkler olduğu kadar ışığın yumuşaması ve direk sert etkisini kaybetmesidir. Güneşin dünya ile olan açısı bu mevsimlerde ışığın atmosferden daha geniş bir açı ile kırılarak dünyaya ulaşmasını dolayısıyla yumuşamasını ve fotoğrafa uyumlu halde gelmesini sağlar.
Softbox, lightbox, ışık kutusu vb. gibi isimlerle adlandırılan fotoğrafçılık ekipmanı da bu temel üzerinden hareket eder. Stüdyo içinde her ihtiyaç olduğunda doğal ışık kaynaklarından faydalanılamayacağı için yapay ışığın sertliğini alıp doğal ışığa yakın bir ışık elde etme arayışı ile çok pahalı ekipmanlar ve ışık kaynakları geliştirilmiştir.
Gergi Tavan ürünleri yapay ışığı gün ışığına yani doğal ışığa en yakın difüz edebilen ürünlerdir. Arkasına konulan ışık kaynağını tıpkı doğada olduğu gibi gizler. Güneş gibi sonsuz bir kaynaktan gelen ışığı taklit eder. Arkasına konulacak farklı Kelvin değerlerindeki ışık kaynaklarını doğal ışığa en yakın değerlerde süzer. Üstelik gergi tavan filmi tüm bunları %85’e varan yüksek bir oranda ışığı geçirerek yapar. Gergi Tavan haricinde kullanılan kumaş ve diğer difüzörler ışığı %70’e kadar kesmekte dolayısıyla yüksek ama yumuşak ışık ihtiyacı olduğu durumlarda işe yaramamaktadır.
Stüdyo çalışması esnasında çekilen fotoğraflardan, Fotoğraf gibi estetiği arayan bir sanat için stüdyo ortamlarının tavandan, duvardan kullanılan ışık kaynakları, yansıtıcılarla estetikten ne kadar uzaklaştığını çoğunuz görmüşsünüzdür. Oysa gergi tavan kullanıldığında bu ışık kaynaklarının tamamı tavan veya duvar arkasına gizlenir. Motivasyonu arttıran şık ve estetik stüdyo ortamları çok kolay oluşturulur. İstediğiniz takdirde tüm stüdyoyu gergi tavan ile dev bir ışık kutusuna (lightbox) dönüştürebilirsiniz.
Gergi tavan ürünleri ışık ve aydınlatma üzerindeki hakimiyeti ile fotoğraf sanatının en güçlü ancak az bilinen enstrümanlarından biridir.