Çalışma alanlarında Gergi Tavan uygulamaları
Hem psikolojik ve fizyolojik etkenlere yol açabilen hem de insan sağlığını etkileyen ofis aydınlatmaları için gergi tavanlar önerilmektedir. İnsanlar günlerinin yaklaşık olarak 9-10 saatini kapalı çalışma alanlarında geçirmektedirler. Bu sebeple aydınlatma çalışma alanları için oldukça önemli bir unsurdur.
Hepimizin bildiği gibi güneş ışığının fizyolojik ve psikolojik etkileri oldukça yüksektir. Güneş ışınlarının kardiyovasküler sistemimizi korumada ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan beyin kimyasalı olan serotinin hormonunun üretiminde önemli bir rolü vardır. Çalışma alanlarının çok parlak ya da karanlık mekanlardan oluşması sürekli göz yorgunluğu, baş ağrısı ve mide bulantısına sebep olabilmektedir. Bu sebeple çalışma ortamları gün ışığı ile aydınlanan mekanlardan oluşmalıdır. Güneş ışığının yeterli olmadığı mekanlarda ise yapay ışıklar kullanılmalıdır.

Gözlerimiz nesneleri ve renkleri belirli bir ışık düzeyi ve kontrast içinde algılamaktadır. Ofis iç mimarisi doğru şekilde tasarlanarak güneş ışığından maksimum seviyede fayda sağlanmalıdır. Güneş ışığı yeterli olmadığı durumlarda ise ışığı difüze eden bir aydınlatma elemanı kullanılmalıdır. Bu sayede göz kamaşması yaratmadan homojen bir aydınlatma sağlanabilir. Gün ışığını simüle eden yapısı ile homojen bir aydınlatma sağlayan gergi tavanlar, çalışma alanları için en ideal bir aydınlatma aracıdır.
Gergi tavanların uygulaması son derece basit ve hızlıdır. Tavanda ters havuz oluşturularak alüminyum gergi tavan profilleri duvara vidalanır. Homojen bir aydınlatma elde edebilmek için havuz derinliği önemli rol almaktadır. 2700K – 3000K arasında gün ışığı renginde led kullanılarak göz sağlığını etkilemeyecek bir aydınlatma elde edilmektedir. Aksi halde doğru aydınlatma için gerekli hesaplamaların yapılmaması, fazla veya yetersiz ışığa maruz kalma, yanlış led seçimi gibi ihmaller sebebi insanın biyolojik saatini etkilemektedir. Bu durumda uykusuzluk, baş ağrısı, adapte olamama gibi olumsuz nedenlere yol açmaktadır. Ayrıca kapalı, kasvetli mekanlar için de translucent baskılı gergi tavanlar üzerine farklı çeşitlikte renk ve desenlerde baskı yapılabilme özelliği sayesinde gökyüzü, bulut, orman gibi motiflerle tavanda açık alan algısı oluşturulabilmektedir. Güneş ışığının sağladığı serotonin hormonu homojen aydınlatma sağlayan gergi tavanlarla elde edilebilmektedir. Bu sayede çalışma alanlarının ihtiyacı olan doğru aydınlatma gergi tavanlar ile sağlanmış olur.